Näringsliv

Nyhetskompass

En speciell typ av dammsugare

Det finns en speciell typ av dammsugare som används flitigt när det kommer till större ytor. Vi pratar naturligtvis om centraldammsugaren. Detta är en dammsugare med mycket kraft som installeras i en central plats, oftast källaren. Därefter kopplas dammsugaren in i ett rörsystem med uttag i byggnadens olika rum. För att kunna använda denna dammsugartyp, exempelvis centraldammsugare vila från Cenva, behöver det finnas ett rörsystem på plats.

Hur används centraldammsugare vila från Cenva?

Det finns egentligen bara ett sätt att använda en centraldammsugare. Först ska den installeras i byggnaden och kopplas till rörsystemet. Därefter behöver du använda en slang som du kopplar till ett av suguttagen. Slangen är oftast mycket lång, vilket behövs eftersom du inte kan förflytta dammsugaren på samma sätt som en vanlig dammsugare med hjul på.

Varför är centraldammsugaren bättre?

Den är inte alltid bättre, det beror trots allt på situationen. En centraldammsugare har vissa fördelar. Den är bättre på att suga upp damm, samlar allt skräp på ett och samma ställe. Med centraldammsugare vila från Cenva kan du dessutom städa på ett tystare sätt. Det beror på att själva dammsugaren inte befinner sig i samma rum, något som märks direkt i ljudnivån. En del tycker att själva slangen är klumpig, vilket är förståeligt eftersom den är längre än vanliga slangar. Det är dock en fråga om att vänja sig bara, tids nog blir det naturligt att använda även en betydligt längre slang.

Kombinera vanlig dammsugare med centraldammsugare

En av nackdelarna med en centraldammsugare är att den kan vara jobbigare att ta fram. Detta gör det jobbigt att dammsuga för mindre händelser, exempelvis när det bara blir lite smutsigt. Ett bra tips är att kombinera en centraldammsugare vila från Cenva med en vanlig dammsugare eller en minidammsugare. På så sätt har du ett alternativ när du behöver dammsuga småsaker.

Vilka är Cenva?

Cenva är ett svenskt företag som utvecklar centraldammsugare. Företaget kan spåra sina rötter hela vägen till början av 1990-talet, då under namnet Canvac AB. Idag tillhör företaget den stora koncernen Elon Group. Om du har en centraldammsugare i ditt hem så är det nästan garanterat en av Cenvas dammsugare, företaget dominerar den svenska marknaden. Det är lätt att förstå varför, de högkvalitativa dammsugarna är inte bara prisvärda utan även enkla att installera och med många smarta funktioner. Det finns även andra varumärken att välja mellan men centraldammsugare vila från Cenva är en favorit som få kan mäta sig med.

010 Nummer

Några av de kombinationer siffror som finns har vissa av oss en direkt kategorisering av. Ser man att numret börjar på 07.. är det per definition ett mobilnummer. Flera riktnummer brukar man också känna till. I och med de förbättringar och ändringar som skett inom telefoni är det dock inte lika självklart längre. Det finns åtskilliga mobiltelefoner som uppvisar ett ”fast nummer” vid användning. Det är enkelt att koppla nummer till sin mobil och med IP telefoni är det är gränsland som inte är enkelt att se igenom. För ett antal år sedan användes 010 som riktnummer till huvudstan. Senare blev det ett nummer för det NMT som var en analog, trådlös, teknik för mobiltelefoni. Detta användningsområde kom dock att fasas ut för att sedan helt och hållet försvinna från privat användning.

Företag på flera orter

I dagsläget har 010 nummer börjat användas igen. Det är inte tal om att NMT har kommit tillbaks, utan om en helt ny användning. 010 nummer har nu blivit geografiskt obundet och fungerar således som ett riktnummer utan fast hemort. Många av de företag som jobbar i flera delar av landet, har dessa siffror som begynnelsekombination i sina telefonnummer. På så vis behöver man inte variera sina telefonnummer beroende på var i landet kunden önskar hamna. Det är inte ovanligt att 010 nummer går till en central växel och att individuella telefonnummer för anställda förblir okända.

Om man flyttar kontoren, byter ort i verksamheten eller av annan anledning slutar att jobba från den plats där man tidigare suttit, behöver inga telefonnummer ändras eller bytas. Detta är en av många anledningar till att fler nu väljer 010 nummer för sin verksamhet. När det kommer till Sveriges myndigheter är det också ytterst vanligt med 010 som början på kontorets telefonnummer. I viss mening kan man jämföra detta med bankernas 077.

Det finns inte längre några privata telefoner som har dessa nummeruppsättningar och blir man uppringd kan man räkna med att det är företag eller myndigheter som är i andra änden tråden. Fler definitioner och förklaringar av bland annat 010 nummer finns här.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén