Den genomsnittliga hemförsäkringen kostar omkring 2 000 kronor eller motsvarande 167 kronor per månad. Men du som studerar kan komma undan betydligt billigare än så. Faktum är att en bra hemförsäkring för studenter vanligtvis kostar under hundralappen i månaden eller strax däröver. Det betyder att du inte behöver bli bankrutt bara för att du väljer att försäkra din bostad.

Men även om dessa försäkringar generellt sett är relativt billiga varierar de ofta en del i pris. Du kan därmed spara en hel del sköna slantar på att välja ett av de billigare alternativen. Därför är det viktigt att du jämför hemförsäkring som student och väljer en sådan som matchar just ditt behov. Läs vidare för att få reda på hur du går tillväga för att göra detta!

Stor skillnad i pris mellan billigaste och dyraste försäkringen

Innan vi går vidare till att berätta hur du jämför försäkringar behöver vi stanna upp lite grann. Till att börja med finns det många olika försäkringsbolag som försäkrar studenters bostäder. Några exempel på dessa är:

  • Trygg-Hansa
  • Folksam
  • If
  • Moderna
  • ICA
  • Hedvig.

Priset är lägre om du bor i en hyresrätt och lite högre om du bor i en bostadsrätt. De aktörer som vi har nämnt ovan prissätter sina försäkringar från 69 kronor i månaden till 121 kronor i månaden för hyresrätter. Motsvarande spann för bostadsrätter är 109 till 145 kronor. Som du märker kan det alltså skilja uppemot 75 procent i pris mellan den billigaste och den dyraste försäkringen. Därmed finns det många sköna slantar att spara på att jämföra försäkringar.

Så väljer du rätt hemförsäkring som student och sparar pengar

Så hur gör man då för att välja rätt hemförsäkring som student och spara dessa sköna slantar? Faktum är att det är lite enklare att göra en jämförelse av dessa försäkringar jämfört med att jämföra traditionella hemförsäkringar. Till exempel lever merparten av alla studenter på ett relativt snarlikt sätt. Detta gör det enklare för de olika försäkringsbolagen att beräkna sina månadsavgifter.

Du kan därmed göra på följande sätt:

  • Utgå från månadskostnaden och kika på de billigare alternativen.
  • Kontrollera så inte grundsjälvrisken är alltför hög.
  • Läs igenom villkoren och teckna det alternativ som du känner dig mest bekväm med.