På de flesta restauranger finns både kött och vegetariska alternativ. Men det innebär inte att restaurangen kan klassas som köttrestaurang. Det krävs istället ett tydligt fokus på kött – på ett eller annat sätt.

Fokus på köttet

De flesta restauranger har en inriktning. Därmed väljs de utifrån dess meny. Det kan exempelvis vara:

  • Enbart hamburgare
  • Grekiskt
  • Italienskt
  • Vegansk mat
  • Köttrestaurang

Det är inriktningen som påvisar vilket fokus som restaurangen har och vilka kunder de därmed vänder sig till. En köttrestaurang har därmed stort fokus på det kött som serveras. Det kan exempelvis vara ”enbart svenskt viltkött”. Är det svenskt kött är det även vanligt att restaurangen primärt använder svenska råvaror.

Det behöver inte nödvändigtvis vara klassiska svenska rätter på menyn men gästerna väljer mat primärt efter vilket kött de vill ha. Många krogar och restauranger som har denna inriktning har specialiserat sig på lokalt odlat, KRAV och svenska klassiska råvaror.

Inriktning på köttrestaurang

Det kan även finnas stora skillnader mellan en köttrestaurang och en annan. Detta exempelvis gällande vilken inriktning de har på menyn. Exempel:

  • Amerikansk BBQ
    BBQ förknippas ofta med USA och därmed är det inte oväntat att det finns svenska restauranger som även tagit detta koncept. Den grillade köttbiten är menyns viktigaste del – sen tillkommer en mängd olika tillbehör.
  • Svenskt viltkött
    I gamla stan, i Stockholm, finns en köttrestaurang som valt att specialisera sig på svenskt viltkött. Besökarna kan se fram emot att beställa älg-, ren- och hjortkött. Detta tillsammans med råvaror från den svenska skogen. Det blir en svensk meny utan att det är klassiskt svenskt. Restaurangen har även ett brett utbud av öl från svenska lokala bryggerier. Det är inte ovanligt att även dryckesutbudet matchar restaurangernas inriktning och utbud vilket visas här.
  • Delikatess och tapas
    En köttrestaurang förknippas ofta med en rejäl köttbit – men det måste inte vara så. Det kan även vara en mängd smårätter, s.k. tapas. Även här finns ett par exempel från Stockholm. En del är främst middagsrestauranger medan andra kan erbjuda mat hela dagen. Vissa erbjuder även försäljning av vissa ingredienser för den som vill gå hem och laga liknande måltider.
  • Bara burgare
    I början av 2020-talet växte sig en trend med restauranger enbart inriktade mot hamburgare. Detta utan att vara snabbmatskedja. Menyn består enbart av olika slags hamburgare och tillbehör.