Silikon är ett material som har många olika användningsområden. Från början utvecklades silikonet när man egentligen försökte få fram ett hållbart isoleringsmaterial för elektriska generatorer och motorer. År 1943 grundades det amerikanska företaget Dow Corning som anses vara en av de första som började tillverka silikon. Fyra år efter företaget grundades, började de producera silikoner. Under samma år började även det europeiska företaget Wacker Chemie tillverkningen av silikoner och några år senare (1953) började det japanska företaget Shin Etsu Chemical sin tillverkning. Dessa tre företag anses än i dag vara de största aktörerna inom tillverkning av silikoner.
Hur man tillverkar silikon
Vid tillverkning av silikon blandar man grundämnet kisel, metylklorid och en katalysator. Detta värms upp och vatten tillsätts, varpå man får silikonvätskor, elastomerer, geler och hartser. Silikon kan också kallas för silikonelaster och är faktiskt ett samlingsnamn för oorganiska polymerer. Dessa polymerer är sammansatta av kisel, syre, kol och väte.
Silikon har många bra egenskaper. Bland annat är det både ozon- och UV-beständigt och har även en bra beständighet mot varma oljor. Silikon klarar även tuffa temperaturer och kan vara både elektriskt ledande och isolerande.
Vad silikon används till
Silikon används till många olika saker. Eftersom silikon har en hög renhet och det inte heller finns någon grogrund för varken svampar eller bakterier, är det väldigt lämpligt att använda vid kontakt med livsmedel och inom det medicinska området, som till exempel pacemakers eller ibland som implantat vid bröstförstoringar.
Silikon är också ofta använt som tätningsmedel när bland annat fogar ska tätas, eftersom det är bra för att hålla fukten ute från byggnaderna. Ett annat användningsområde är också att använda det som smörjmedel och även annat material där det behövs skyddas från korrosion. Silikongummi används som råvara vid tillverkning av olika sorters slangar, kablar och hushållsprodukter. Silikon finns även som hårdlack som i sin tur används i till exempel displayfönster på mobiltelefonen.
Silikon används till exempel i olika vardagsprodukter som deodoranter, tvålar och handkrämer. Även i livsmedelsprodukter som i tuggummi används silikon, men också i kläder där något ska fästas av sig själv på huden, till exempel stayupstrumpor.