Charkuterifabriken Sverige AB
Charkuterifabriken Sverige AB grundades i mitten av 2011, då under namnet Nordströms Sverige AB, vilket ändrades till det nuvarande namnet före vintern 2015. Trots att vi är en ungdomlig organisation har vi massor av engagemang och information med ett ägande som varit i branschen sedan 1970-talet. Vi representerar en betydande auktoritet när det gäller att skapa och skära de bästa smörgåsarna och bryggkorvarna. Även om alla våra rökta produkter röks på träspån enligt gammal praxis, är utvecklingen viktig för oss och vi har följaktligen ett obestridligt intresse för den senaste innovationen. Vi tillverkar och skär de bästa smörgåsarna och lagerfrankfurterna i vår anläggning i Halmstad. Var och en av våra produkter kan hittas i alla omkring laddade ICA-butiker. Om Charkuterifabriken Sverige AB. Charkuterifabriken Sverige AB har 190 anställda och gjorde ett resultat på 11 763 KSEK med omsättning 1 005 888 KSEK under 2020.
Charkuterifabriken Sverige AB
Org.nummer: 556627-0012
Telefon: 035-260 66 80
E-postadress: [email protected]
Adress: Svetsaregatan 2, 302 50 Halmstad, Sverige
VD är Kent Lennart Svensson
Bolagsformen är ett Aktiebolag
Moderbolaget är Charkuterifabriken Sverige Holding AB.
Charkuterifabriken Sverige Holding AB är koncernmodern.
Org.nummer: 556816-7463
Besöksadress:
SVETSAREGATAN 2
302 50 Halmstad
Hallands län
Charkuterifabriken Sveriges vinstmarginal låg vid senaste årsbokslutet på 2,8 % vilket ger Charkuterifabriken Sverige placeringen 270 650 i Sverige av totalt 659 981 aktiebolag. VD för Charkuterifabriken Sverige AB är Kent Svensson och styrelseordförande är Jan-Peter Arne Pärson. Kontakta Charkuterifabriken Sverige AB på telefonnummer 035-260 66 80. Charkuterifabriken Sverige AB har organisationsnummer 556627-0012. Charkuterifabriken Sverige har säte i Halmstad.
Charkuterifabriken tar över Icas baconförädling
Charkuteriföretaget Sverige AB startades 2011 under namnet Nordströms Sverige och ändrade till det nuvarande namnet 2015. Företaget är specialiserat på smörgåsmat och ölkorv. Till det kommer tillverkning av enportionsrätter för Ica sedan i våras.
Sammantaget tillverkar vi redan 130-140 ton i veckan för Icas räkning. Då ska vi lägga på 80 ton bacon per vecka, säger Kent Svensson, som har arbetat i kött- och charkbranschen sedan mitten av 1980-talet och är en av fem ägare till företaget i Halmstad.
Vem uppfann bacon?
Det finns inte mycket information om vem som uppfann bacon, men bacon eller bacoun användes för att allmänt beskriva fläskkött. Bacon är köttet från sidorna, magen eller ryggen på en gris. Kött från andra djur kan också användas för att tillverka baconliknande kött. Det torkas och rökas vanligtvis innan man köper och tillagar det hemma. Bacon har fetter som ger den mest intensiva smaken förutom att det blir krispigt och mört när det tillagas. Man ska dock inte förakta fetterna eftersom god bacon kräver en rejäl mängd, vanligtvis hälften eller två tredjedelar av fetter. Men eftersom bacon endast kan konsumeras efter tillagning, slås det mesta av fettet ut.
På 1600-talet började Oxford Companion to Food referera till bacon som en produkt från Storbritannien. Det fanns dock andra som hävdade att bacon inte enbart var en brittisk produkt. Britternas system för att producera köttet användes även i andra regioner. Det finns påståenden om att konserverat fläskkött har funnits med i den brittiska kosten i flera hundra år. Ändå var det ingen som visste vem som uppfann baconet.
Under 1700-talet har baconproduktionen i Storbritannien fått stor spridning. Enligt referensen till den nedtecknade baconhistorien drev John Harris från Wiltshire en av de första butikerna i landet som konserverade bacon. Sedan dess har det blivit en berömd plats för baconproduktion.
En mer detaljerad beskrivning var att ordet bacon faktiskt härstammar från det tyska ordet bak. Fransmännen fick det sedan från tyskarna och introducerade det till engelsmännen. Ordet användes för första gången på engelska på 1100-talet. Många har dock varit osäkra eftersom det finns en ambivalens kring betydelsen av bacon; antingen syftar det på saltat kött eller bara fläskkött.
Romarna hade sin version av bacon, petaso. Utifrån bacons historia uppfann romarna bacon genom att bryna köttet och smaksätta det med peppar och vin. Angelsaxarna använder baconfettet som en extra smaksättare till andra livsmedel, ända fram till idag.
William Ellis skrev att bacon år 1750 var en mycket populär kost bland engelsmännen och fransmännen. Mer specifikt var köttet en favorit bland folket i norra England. Det fick namnet pickled pork (inlagd fläsk). Även om man hittat mycket historia om bacon ända fram till idag finns det fortfarande kvarstående frågor om bacons uppfinnare.
Charkuterifabriken
Charcuterie är en konst – ja, ett konstverk – att tillaga och konservera kött, i synnerhet fläskkött. Du kanske tror att du aldrig har ätit det, men om du inte är uppvuxen i ett vegetariskt hem har du med största sannolikhet ätit det tusentals gånger. Tyvärr har amerikansk charkuteri sedan länge kommersialiserats, slagits till underkastelse, och resultatet är korv som krymper när man lägger den i en uppvärmd panna, ”bologna” som inte ens ser ut som riktig bologna, och varmkorv som jag förmodligen inte skulle känna mig trygg med att ge min hund.
Allt är inte förlorat. Under de senaste åren har det skett en slags renässans, som börjar i traditionella franska bistroer och som gradvis sprids till allmänheten. Om du vill kan vem som helst köpa äkta prosciutto di parma förutom soppressata vid din delikatessdisk på många matmarknader med hög kvalitet. Och folk köper den! Om du läser detta och tänker ”Varför skulle jag investera 12 dollar per pund i torkat, rått griskött?” så kanske du borde sluta läsa detta, besöka en butik och köpa lite.
Inte ett pund, inte nödvändigtvis ett halvt pund. Köp två skivor. Papperstunna. Prova dem och dina frågor kommer säkert att klargöras. Om alla i Amerika gjorde det skulle landet vara en mycket bättre plats. En mycket bättre plats med färre snabbmatsrestauranger och mycket mer hantverksmässiga livsmedel. Om jag kan hjälpa till, även om det bara är en liten bit, att göra detta till verklighet, då har jag nått mitt mål.
Charcuterie har sin början inom civilisationens själva grundvalar, i mesopotamien såväl som i den bördiga halvmånen. Utan att kunna bevara djurkött som kommer från slaktade djur är det extremt svårt att få en pålitlig proteinförsörjning. Det som började som ett behov växte med tiden till en konstform. Att ta en bit griskött och härda det, sedan torka det gradvis i flera veckor eller kallröka det för att bromsa den mikrobiella tillväxten har en stor oavsiktlig bieffekt.
Det förändrar smaken, konsistensen och kvaliteten på själva köttet. Det tar en vanlig köttbit och förvandlar den till något unikt. Den franska charkuteristen från 1400-talet var troligen den första gruppen som tog denna verksamhet och upphöjde den till en konstform. Dessa människor fick inte saluföra okokt fläskkött, så för att kunna locka fler köpare började de förbereda, bota, stoppa och röka fläskvaror på intressanta nya sätt. Sexhundra år senare har vi confit de canard, prosciutto di parma och alla typer av torkade och/eller emulgerade korvar tack vare dessa geniala handelsmän.
Presentation av Charkuterifabriken Sverige AB
Delikatesser från Spanien – Serranoskinka
Serranoskinka produceras i alla regioner i Spanien och är en torrlagad skinka från en ”Landrace”, en ras av vit gris. Låren torkas på traditionellt sätt genom att gnugga in havssalt i ytan i flera dagar i en sval miljö för att döda eventuella ytbakterier, och sedan packas de i salt i cirka två dagar per pund vikt. Saltet drar ut fukt ur köttet och minskar på så sätt benets vikt med upp till 25 procent.
Namnet Serrano kommer från Sierra eller berg, eftersom skinkorna traditionellt sett producerades i bergsområden där luften i allmänhet är svalare än vid kusten, vilket minskade fördärvningen. Efter att benen har legat två till tre veckor i saltet beroende på deras vikt tvättas saltet bort och skinkorna hängs upp i välventilerade skjul (secaderos) där de får mogna i mellan sex och arton månader beroende på storlek.
Processen liknar i de flesta avseenden de traditionella metoderna för torrlagring som används runt om i världen, och de regionala skillnaderna beror på vilken grisras som används, lagringstiden och eventuella extra ingredienser som tillsätts till saltet för att göra lagringsblandningen. På den spanska landsbygden är det fortfarande många familjer som föder upp en gris varje år och använder sig av ett kooperativt system där grisarna föds upp och hålls i ett centralt svinhus, och varje familj äger sitt djur och bidrar till kostnaderna för driften av svinhuset.
I början av vintern, ungefär i början av november, avlivas grisarna. Denna fiesta kallas ”matanza”; en tid för ett firande där hela familjen deltar. Observera att ordet för ”slakta” på spanska är sacificar, vilket visar på en tydlig skillnad i attityd och respekt för djuret jämfört med vad ordet slakta antyder. När det gäller den inhemska produktionen av serranoskinka gör modern teknik det möjligt att producera traditionella smaker i stora mängder genom kontroll av miljön i fabrikslokalerna.
Produktionsprocessen för serranoskinka omfattar fyra steg
1. Den färska fläskbenet täcks med havssalt, som stannar kvar på huden i ungefär tio timmar till en dag per kilo kött. I ett rum med hög luftfuktighet stabiliserar saltet skinkan vid en kall temperatur.
2. Saltet tränger långsamt och stadigt in i köttet och drar gradvis ut en stor del av den ursprungliga fukten ur köttet.
3. Det färska köttet förvandlas långsamt till skinka när utomhustemperaturen ökar och fukthalten minskar.
4. I torkningsfasen avslutas torkningsprocessen och skinkan utvecklar långsamt sin unika smak och konsistens, de egenskaper som krävs innan den lämpar sig för saluföring.
Certifieringen T.S.G., Traditional Specialty Guaranteed (garanterad traditionell specialitet). Är ett system som Europeiska unionen använder för att skydda den autentiska smaken av serranoskinka och garanterar konsumenten att det rör sig om en traditionell, äkta och genuin produkt.
Så väljer du den bästa italienska salami och korv
Italiensk korv och salami är fantastiskt gott. Varje tugga av färsk italiensk salami är en smaksensation, den tar en ostmacka till en ny dimension; om den görs med italiensk ost spränger den verkligen taket! Italiensk salami eller italiensk korv kan läggas till en tomatsås och kokas i ett par timmar och ge en måltid en riktig twist och förvandla en tomatsås till något mycket mer varierat och djupt. Italien är känt för sina olika sorters korvar och salami, varav många är kända för att produceras i regionen Lombardiet i Italien.
Runt Pavia, söder om floden Po, finns ett antal byar där korvar fortfarande röks på traditionellt sätt, och det är i detta område som salame di Varzi tillverkas. Endast det finaste grisköttet används för att göra denna italienska korv, och endast vin, peppar, salt och salpeter tillsätts. Korven mognar i tre till fyra månader. Denna jämförelsevis långa mognad gör att smaken kommer fram. En hel salame di Varzi som säljs är en medelstor, grovkornig korv som väger cirka 1 kg.
Salame di Milano är en italiensk salami med mycket fin textur som tillverkas av fläsk, fläskfett, nötkött och kryddor och som mognar i cirka tre månader och väger upp till cirka 1,5 kilo. Den har en viktig plats i varje antipasto misto-förrätt med blandad italiensk korv och är populär långt utanför sin ursprungsort. Den är förmodligen en av Italiens mest kända livsmedelsprodukter tillsammans med parmaskinka. De imitationer som finns på andra ställen gör inte nödvändigtvis originalet rättvisa. Salame di Milano är en kung av italiensk korv.
Korvar som kallas salsiccia luganega är vanligtvis av färskt kött och kokas eller värms i vatten före servering. Köttet är en finmalet blandning av fett och magert griskött, smaksatt med peppar och kryddor. Luganega är ett exempel på denna typ. Köttet fylls i långa tarmar, delas upp i sektioner och säljs efter längd i stället för vikt. Luganega serveras ofta till polenta i norra Italien. Den kan stekas, grillas, bräsas eller kokas. En läcker italiensk korv som man kan skära upp i bitstora bitar för att göra köttbullar och lägga till i en enkel tomatsås.
Cacciatorino är en liten välhängd variant av italiensk salami som består av två tredjedelar magert griskött, mört kalvkött och olika typer av fett. Den utformades ursprungligen som en praktisk typ av italiensk korv för dem som arbetar ute i skogarna att ta med sig som förnödenheter. Detta kan vara källan till namnet cacciatorino som kan översättas med ”liten jägare”. Salametto är en liten, välhängd korv som liknar cacciatorino. Den är idealisk som italiensk salami vid lunchtid eller att ta med på picknick eftersom den är lätt att bära med sig. Detta är en vackert delikat italiensk korv som är perfekt för att ätas på egen hand.
Italiensk korv och salami smakar inte så mycket annorlunda än korv och salami från andra länder och passar bra som tillbehör till italienska rätter, t.ex. pizzor och pastarätter. Om du lagar en italiensk måltid och försöker göra den så autentisk som möjligt, se till att lägga till italiensk salami eller italiensk korv.
Presentation av Charkuterifabriken Sverige AB
Halmstad har 45 kilometer badvänlig kustlinje. Här finns något för alla: äventyrliga bad vid klipporna, små mysiga vikar eller stora vidsträckta sandstränder. För att hjälpa dig att hitta din favoritstrand har vi sammanställt ett antal badguider för dig. Dessa täcker alla de stora sandstränderna. Du bör också passa på att titta på vår guide med små vikar och klippor. I Halmstad är ett efterlängtat dopp alltid nära till hands. Gör en dag av det på stranden!
Den berömda Tylösand är flaggskeppet bland Halmstads stränder. Tylösands attraktioner är fin sand, skyddande sanddyner och rullande vågor. Under soliga sommardagar ligger strandhanddukarna tätt och stämningen är hög på Solgårdens After Beach-bar långt innan solen börjar gå ner. Stranden vid Tylösand fortsätter till Frösakull. Här finns det mer utrymme för beachvolleyboll och tennis. Frösakulls strand fortsätter mot Ringenäs där du kan parkera bara tio meter från stranden. Området är särskilt populärt bland vindsurfare.
Norr om Halmstad har vi Vilshärad och Haverdal, en tre kilometer lång sandstrand som kantas av stora, tydliga sanddyner. Här kan du sola ostört eller söka skydd om det blåser upp. Stranden är bred och långgrund. Här finns också en av Skandinaviens högsta sanddyner – Lynga sanddyn. Du når sanddynen genom den magiska skogen i Haverdals naturreservat. Stranden är bred och havet grunt.
Söder om Halmstad, och fortfarande nära staden, hittar du den klassiska badorten Östra stranden, där strandhuggare ligger inbäddade bland sanddynerna. Det är grunt och familjevänligt. Gröningen på Östra stranden är en av Halmstads två badplatser som är anpassade för handikappade besökare. Östra stranden är populär bland personer som inte är lika sugna på att bada i havet eftersom temperaturen ofta är lite högre på grund av att den är grunt belägen. Längre söderut har vi Påarp och Laxvik som är trevliga familjestränder med både klippor och sand. Innan vi kommer till Mellbystrand i Laholms kommun finns även Gullbranna och Tönnersa stränder. Gullbranna har en kilometerlång, barnvänlig sandstrand som slutar vid mynningen av ån Lagan. Tönnersa erbjuder iögonfallande sanddyner och ingår i Tönnersa naturreservat.
Den mest centrala stranden är Västra stranden. Denna strand är inte en officiell badplats. Du är därför välkommen att ta ett dopp med din hund här. Stranden ligger bara en kort promenad från Halmstads centrum. Om du är ute efter mer natur och en längre promenad rekommenderar vi en promenad längs Prins Bertils stig.
Två kilometer från Halmstads centrum hittar vi Östra stranden med sin sex kilometer långa vita strand. Det officiella naturistbadet ”Heden”, även kallat nakenbadet, ligger längst i söder vid Fylleåns mynning nära Hagöns campingplats. Havet är grunt och stranden vackert belägen i Hagöns naturreservat. Stranden har vid ett flertal tillfällen figurerat på listor över de bästa naturiststränderna. Vattenkvalitet och temperatur. På Havs- och vattenmyndighetens webbplats kan du under badsäsongen se den aktuella prognosen med vattenkvalitet, algbildning och vattentemperatur. I närheten av Halmstad hittar vi även Charkuterifabriken Sverige AB.
Charkuterifabriken Sverige AB
Org.nummer: 556627-0012
Telefon: 035-260 66 80
E-postadress: [email protected]
Adress: Svetsaregatan 2, 302 50 Halmstad, Sverige