Att använda andras bilder är inte tillåtet hur som helst, utan det är något som regleras av upphovsrättslagen. Idag finns dock många olika bildbanker som erbjuder gratis bilder på nätet och som alla får använda sig av. Nedan följer några tips för att hitta rätt bildbank – och inte minst för hitta den perfekta bilden till det aktuella ändamålet.

Flera bildbanker med gratis bilder på nätet

Idag finns som sagt ett flertal bildbanker som erbjuder gratis bilder på nätet, utan att någon hänsyn behöver tas till upphovsrättslagen. Sajterna hittas enklast genom att använda en sökmotor där till exempel sökorden ”gratis bilder på nätet” eller ”bildbank med gratis bilder” ger bra resultat.

Att hitta gratis bilder på nätet är alltså inte särskilt svårt, snarare tvärtom. Det finns miljontals royaltyfria bilder för alla att använda – det som däremot kan vara svårt är att hitta den perfekta bilden till ändamålet.

Hitta rätt

Att hitta bilder är som sagt enkelt men att hitta rätt kan vara lite krångligare – eller åtminstone mer tidskrävande. Flera av dom bildbanker som finns har dock någon form av tema för sitt innehåll, vilket kan underlätta lite. Några av dom bildbanker som finns fokuserar till exempel på följande:

  • Landskapsbilder
  • Matbilder
  • Vintagefoton

Hos dom flesta av bildbankerna finns dessutom någon form av sökfunktion och i vissa av dom går det att söka med svenska likaväl som engelska ord. Ett tips är att prova sig fram med olika sökord för att hitta den perfekta bilden.

Värt att tänka på

Den som laddar ner en bild och använder den för personligt eller kommersiellt bruk är själv ansvarig för användandet. Dom stora bildbankerna är ganska tydliga med att bilderna är gratis och kan användas hur som helst men det kan ändå vara värt att dubbelkolla.

För att veta om och hur en bild får användas finns olika licenser. En bild med CC0-licens (Creative Commons Zero) innebär till exempel att vem som helst får spara ner, göra ändringar samt publicera i både personliga och kommersiella sammanhang.

Utöver denna finns även andra licenser som till exempel kan kräva att användaren nämner fotografen vid publicering eller att bilden får användas för personligt bruk men inte för kommersiellt. För att vara på den säkra sidan vid användandet av bilder kan det alltså vara bra att läsa på om detta först.