Har du, eller ska du köpa, en Puch Dakota? Det är en mycket populär moped, som också är lite speciell i sina egenskaper. I den här texten samlar vi vanliga frågor och svar kring modellen.

Vad bör jag tänka på när det gäller bromsarna?

Utan bra bromsar går det inte att åka fort – och framförallt blir det väldigt osäkert. Om du har skivbromsar är det bra att tänka på att kontrollera klossarna med jämna mellanrum. När det gäller trumbromsar är det viktigt att titta på bromsbackarna, då det är dem som slits i sådana fall.

Alltså:

  • Om du har skivbromsar, kontrollera klossarna
  • Om du har trumbromsar, kontrollera bromsbackarna

Vilka däck bör jag ha?

Som med alla mopeder, inte bara Puch Dakota, är det viktigt att man väljer rätt däckmodell och att de är anpassade efter underlaget du kör på. Kör du någonting under vinterhalvåret bör däcken gärna vara dubbade, alternativt att de har lite mjukare gummi.

Att ha bra däck är inte bara viktigt för säkerheten. Utan dem blir det svårt att helt utnyttja kraften i motorn. Byt hellre för tidigt än för sent. Väntar du tills de är helt nedslitna kompromissar du med både körglädje och med säkerhet.

Vad kostar en Puch Dakota idag?

Det varierar såklart. Bland extremerna kan nämnas att en Puch Dakota såldes på en auktion för ett par år sedan för över 60 000 kronor – men då hade den också under 500 mil på mätaren och var i väldigt bra skick.

Tittar man på köp & sälj-sidor idag går det att hitta modeller för omkring 20 000 kronor, men de kan också kosta upp till 40 000 kronor. Mycket beror givetvis på skicket, men också hur mycket av mopeden som fortfarande är original.

Är det en amerikansk moped?

Man kan lätt tro att Puch Dakota är från USA, med tanke på staterna South Dakota och North Dakota. Så är dock inte fallet. Puch är ett österrikiskt företag som startade sin verksamhet i början av 1900-talet.

Dakota-modellerna började tillverkas i mitten av 60-talet i österrikiska staden Steyr. Året efter tillverkningen startades började modellen att säljas i Sverige, och det var faktiskt här som den fick namnet Dakota.

De allra flesta modeller tillverkades i den klassiska blå färgen som känns igen tydligt idag. Under ett par år under 70-talet kunde den dock även köpas med guldlackering.